keskiviikko 10. tammikuuta 2018

MITTAREIDEN MIES - MONOLOGI


                                                                    MITTAREIDEN MIES

Ostin uudistettuun saunaamme mittarin. Sellaisen vaaleaa puuta olevan, kahdella kullatulla mittarilla. Lämpötila ja ilmankosteus. Kuinka tärkeää on tarkkailla mittarista onko sauna lämmin. Löylytellessä pidän ilmankosteuden tarkkailusta. Tosin meillä on ainavalmis-kiuas, joten perinteistä saunanlämmitystä ei tarvita. Ei tarvitse kuin luukku avata ja heittää, heti kirpoaa löylyt. Entisen mittarin lapset olivat solmuun vääntäneet, sillä se oli sellainen avonainen vieterimittari. Nyt ajattelin uudelle upealle seinälle, uuden upean kullanhohtoisen mittarin kiinnittää. Jostakin tuo vaimo siihen selän taakse ilmestyi, juuri ennen naulaamista. Kielsi mittarin laittamisen. Uhkasi koko mittarin heittää jorpakkoon, jos sen upeaan uuteen paneeliin meinaisin kiinnittää. Mutta eikös nyt saunassa pidä mittari olla? Ainakin minä sitä tarvitsen. Vaimo antoi luvan mittarille, jos kiinnitän sen lauteiden alle, ettei haittaa esteettisyyttä. On se aina välillä napakka noiden mielipiteidensä kanssa. Mitä sillä mittarilla nyt lauteiden alla tekisi. Pitäisikö minun sitten virittää sellainen digitaalinen mittari? Se olisi huomaamattomampi, voisin upottaa sen paneelien väliin. Siinä olevasta anturista voisin sitten keittiössä seurata ilmankosteutta ja lämpötilaa. Olen perehtynyt, että siihen voisi laittaa toisenkin näytön, jotta voisin vaikka makuuhuoneessa tarkkailla ilmankosteutta ja lämmönkehitystä saunassa. Ajastimenkin siihen saa, jotta se hälyttäisi, kun kosteusprosentti on optimaalinen. Tai ainavalmis olisi ihan valmis saunottavaksi.

   Keittiön ikkunalla on digitaalinen mittari, seuraan sillä lämpötiloja ulkona ja sisällä. Sen mittarin anturi on vedetty etuovelle ja paneelin väliin. Samassa mittarissa on nähtävillä myös maksimilämmöt, niin kylmimmät huiput, kuin kuumimmat hetket. Toisaalta onko tämä mittari tarpeeksi luotettava, olenkin virittänyt vastaavan mittarin talon toiselle puolelle. Anturi on ulkopuolella makuuhuoneen nurkalla ja näyttö makuuhuoneessa. Kirjoituspöydälle sen olen lasten valokuvien viereen pönkittänyt. Vaimo sitäkin yrittää somistaa, piilotella ja peittää. Mutta, jos en sitä tarkkaile, en voi suoraan verrata onko pakkasta saman verran talon Etelä- tai Pohjoispuolella. En minä näistä luvuista mitään erillistä kirjanpitoa harrasta, vaikka moiset vehkeet siihenkin mahdollistaisivat. Tykkään vain niin katsella mittareista faktaa, tiedostaa lämpötilaerot talon eri puolilla.

   Piharakennuksessamme on mittari, digitaalinen. Sillä seuraan samoja asioita kuin sisämittareillakin. Toisaalta tässä tilassa ja ulkorakennuksessa olevalla mittarilla on aivan liian paljon ominaisuuksia, mutta se oli juuri sopivasti ostoetäisyydellä. Satuin kiertelemään yhtenä päivänä sellaisilla mittarihyllyillä marketissa. Huomasin jälleen kuinka moneen tarkoituksen on mittareita olemassa. Haluaisin itsellenikin kaikenlaisia kaikuluotaimia ja huippumittareita. Mutta en oikein uskalla niitä kotiimme kuljettaa, en löydä tarpeeksi hyviä perusteluja vaimon pehmittämiseksi. Miten se yleensä hoksaakin hankintani ja on mittareistani naputtamassa.

   Kun minulle iski verenpainetauti olin kova poika tarkkailemaan paineitani. Pörräsin äitini, anoppini ja omalla mittarillani. Kovin oli erilaisia lukemia, tosin eri tilanteissahan ne tuli mitattuakin. Ovatko ne siis vertailukelpoisia. Päätin ratkaista tilanteen ja mittaustulokset hankkimalla itselleni toisen mittarin. Niitä kun vähän aikaa testailin ja vertailin, otin optimaalisemman mittarin käyttööni. Mitäpä sitä suotta sillä huonompia arvoja antaneella enää mittaamaan. Onneksi hankin sen toisen, vaikka se ensimmäinen olikin lopulta se optimaalisempi mittari. Mutta onneksi vertailin. Piti se lääkitys kuitenkin aloittaa ja pitää minun yhä tarkkailla säännöllisesti. Verensokereitanikin olen saanut mittailla, se onkin vähän yksinkertaisempi mittari. En ole perehtynyt, olisiko siitä saatavilla paremmalla varustetasolla olevaa mittaria. Joka näyttäisi vaikkapa ruumin lämmön samalla kun verensokerin. Voisikohan siihen joitakin muitakin ominaisuuksia liittää. Onneksi keittiössä löytyy digitaalisia asioita ja vempaimia joka lähtöön. On mikroa, ajastinta, uuninmittareita. Yleensä valitsen kodinkoneen ja vehkeen senkin mukaan missä on mielenkiintoisimmat ja monimutkaisimmat näytöt.

   Auton koelauta on paratiisi, mittareita poikineen. Pidän tosin vanhemmista autoista ja niiden koelaudoista, koska mittaristot ovat huippu kauniita. Upeaa käsityötä ja designia. Autojen mittarit ovat nykyään muuttuneet yhä enemmän pelkiksi numeronäytöiksi. Minulle olisi tärkeää havaita myös mittarissa tapahtuva viisareiden liike. Kuinka kiihdyttäessä mittari nousee kiihkeästi. Ottaa kierroksia antaumuksella. Vaimoni on autossamme välillä ihan hukassa mittareiden kanssa. Ei muista, eikä tajua tarkkailla lämpötilaa, ei kierroksia, ei nopeuksia, ei polttoainetta ja muita olennaisia. Vaimo se ottaa meillä eniten ylinopeussakkojakin, kun unohtaa mittareiden tarkkailun. Keskittyy vain vauhdin hurmaan. Vuosi vuoden jälkeen yritän moisia taitoja opettaa, mutta ei se näytä menevän jakeluun.

   Kännykätkin ja älypuhelimet ovat minulle jonkin sortin mittareita. Minulla on jonkin sortin pakonomainenkin tarve saada uusia moisia vehkeitä, jotta löytäisin yhä uusia ominaisuuksia niistä. Kuinka äärimmäisen tärkeää on omata kompassi, alkometri, navigaattori tai sykemittari omassa kännykässä. Mitenhän sitä ennen osasikin olla ilman kaikkia näitä hienoja ominaisuuksia. Toisaalta autossa on ajaessa navigaattori kiinni ikkunassa, sitten laitan sen päälle kännykässäni. Vaikkapa nopeutta voi samaan aikaan tutkailla ja vertailla kolmesta mittarista. Niin kun se auton omakin nopeusmittari otetaan lukuun. Onneksi vaimo pitää ajamisesta, jotta voin keskittyä mittauksiini. Välillä tekisi mieli kyllä kehittää sellainenkin mittari, jolla voisi mitata noita vaimon paineita. Ilmeestä näkee, että paineet nousee, mutta voisiko sen jotenkin kaaviona tai numeroina todentaa. Tuosta saunanmittarista yritin puhua, mutta tuloksetta. Yritin sanoa, että olen sellainen mittareiden mies. Mutta ei se auttanut, yhä se mittari on lauteiden alla irrallaan. Vaimo kuulemma tiesi sanomattakin mikä olen, virnisti vain kun itse ominaisuuteni määritin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu